+90 532 328 06 68

info@turcofis.com

ArabicChinese (Simplified)EnglishRussianTurkish

ÇALIŞMA VE OTURMA İZNİ İŞLEMLERİ

ÇALIŞMA VE OTURMA İZNİ İŞLEMLERİ
▬ Turcofic ▬

Çalışma ve Oturma İzni

Türkiye’de oturma ve çalışma izni, yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de belirli bir süre yaşamasına ve çalışmasına izin veren bir belgedir. Her biri kendi gereksinimleri ve koşulları olan farklı izin türleri mevcuttur. Türkiye’de en yaygın oturma izni türlerinden bazıları şunlardır.Kısa dönem oturma izni; Bu, bir yıla kadar geçerlidir ve genellikle turizm, iş veya eğitim, Türkçe dil öğrenimi, sağlık, konut alımı vb. amaçları için verilir. Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunmak için, genellikle gelir belgesi, sağlık sigortası ve geçerli bir pasaport ile başvurduğunuz iznin türüne bağlı olarak diğer belgeleri sağlamanız gerekir. Türkiye’de oturma izni alma süreci ortalama 1-1,5 ay arasındadır. Profesyonel ve güvenilir hizmet için hemen iletişime geç destek al

Oturma İzni

Türkiye’de, vizesinin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden  fazla kalmak isteyen yabancılar ikamet izni almak zorundadır. Yabancının durumuna göre 6 çeşit ikamet izni vardır.

Kısa Dönem İkamet İzni ;  Aşağıda maddeler halinde çeşitleri belirtilen ve her defasında en fazla birer yıllık düzenlenen ikamet iznidir. Aşağıda sıralanan

Aşağıda maddeler halinde çeşitleri belirtilen ve her defasında en fazla birer yıllık düzenlenen ikamet iznidir. Aşağıda sıralanan maddelerin kapsamına giren yabancılar için kısa dönem ikamet izni talebinde bulunulacaktır.

1-Bilimsel araştırma amacıyla gelecek olan yabancılar
2-Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar
3-Ticari bağlantı veya iş kuracak olan yabancılar
4-Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar
5-Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecek olan yabancılar;
6-Turizm amaçlı kalacak yabancılar
7-Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılar
8- Adli veya idari makamların talep veya kararlarına bağlı olarak Türkiye’de kalması gereken yabancılar
9-Aile ikamet izni şartlarını kaybetmesi durumunda kısa dönem ikamet iznine geçirilecek olan yabancılar
10-Türkçe öğrenme kurslarına katılacak olan yabancılar
11-Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacak olan yabancılar
12-Türkiye’de yüksek öğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat eden yabancılar
13-Türkiye’de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu
14-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar,

Kısa Dönem İkamet İzni Belgeleri

  1. Pasaport veya yerine geçen belge
  2. 4 adet fotoğraf
  3. Noter onaylı kira kontratı
  4. Gelir beyanı
  5. Sağlık sigortası

Kısa dönem ikamet izninde, kalış nedenlerine bağlı olarak ilave belgeler talep edilebilmektedir.

Aile ikamet izni, destekleyicilere (TC vatandaşı ya da yabancı)  bağlı olarak destekleyicilerin yabancı eşi, ergin olmayan yabancı çocuğu ile evlatlığı veya eşinin bağımlı ergin çocuğuna verilir.

Aile ikamet izni alabilmek için destekleyici de aranan şartlar ;

  • Toplam geliri asgari ücretten az olmamak üzere, ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan aylık geliri bulunmak.
  • Ailenin nüfusuna göre, genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak ve tüm aile fertlerini kapsayan sağlık sigortası yaptırmış olmak
  • Başvuru tarihi itibarıyla, beş yıl içinde aile düzenine karşı suçlardan herhangi birinden hüküm giymemiş olduğunu adli sicil kaydıyla belgelemek
  • Türkiye’de en az bir yıldır ikamet izniyle kalıyor olmak
  • Adres kayıt sisteminde kaydı bulunmak

Aile ikamet izni alabilmek için yabancıda aranan şartlar ;

  • Talep edilen bilgi ve belgeleri ibraz etmek
  • Aile ikamet izni talep ettiği kişilerle birlikte yaşadığını veya yaşama niyeti taşıdığını ortaya koymak
  • Evliliği aile ikamet izni alabilmek amacıyla yapmamış olmak
  • Eşlerden her biri için 18 yaşını doldurmuş olmak

Not : Türkiye’de bulunan mülteciler ve ikincil koruma statüsü sahiplerinde, bazı şartlar aranmayabilir.

Aile İkamet İzni Belgeleri

Yabancıdan

  1. Pasaport veya yerine geçen belge
  2. 4 adet fotoğraf

Destekleyiciden

  1. Pasaport veya yerine geçen belge / nüfus cüzdanı
  2. İkamet / çalışma izni belgesi, mavi kartlı ise belgesi, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgesi
  3. Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olunduğuna dair onaylı e-imzalı/imzalı belge
  4. Tüm aile bireylerine kapsayan sağlık sigortası
  5. Adli sicil kaydı
  6. Adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge (il/ilçe nüfus müdürlüklerinden alınacak e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belge)

Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek yabancılar ile aile ikamet izni bulunmayan ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılar öğrenci ikamet izni almak zorundadır. Alınacak olan eğitimin türüne göre belgelere ilave evrak talep edilebilecektir. Detaylı bilgi talebinde bulunan müşterilerimiz, bizimle iletişime geçilmesi durumunda ücretsiz olarak bilgilendirilecektir.

Öğrenci İkamet İzni Belgeleri

  1. Pasaport veya yerine geçen belge
  2. 4 adet fotoğraf
  3. Noter onaylı kira kontratı
  4. Gelir beyanı
  5. Sağlık sigortası
  6. Öğrenci belgesi

Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl, ikamet izniyle kalmış olan yabancılar için süresiz ikamet izni verilebilir. Uzun dönem ikamet izni alabilmek için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Kesintisiz 8 yıl ikamet
  • Son 3 yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
  • Yeterli ve düzenli gelir
  • Geçerli sağlık sigortası

İkamette Kesinti Nedir, Kesintisiz İkamet Nasıl Hesaplanır ?

İkamette kesinti zorunlu kamu hizmeti, eğitim ve sağlık nedenleri hariç, yabancının yurt dışında kaldığı sürelere ve ikamet izni almadan Türkiye’de kaldığı sürelere denir.

İkamette kesinti hesaplamasında başvuru yapılan tarih dikkate alınarak geriye yönelik hesaplama yapılır.

  • Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük birer yıllık dilimler içerisinde toplam 180 günü aşan kesinti bulunmuyorsa diğer bir yıllık dilime geçilir ve bu kontrole 8 yıl tamamlanana kadar devam edilir.
  • Birer yıllık dilimlerde 180 günü aşan kesinti olmaması durumunda son 5 yıllık dilim içinde toplam 365 günü aşan kesinti olup olmadığına bakılır.
  • 8 yıl içerisinde bir seferde veya peş peşe, yurtdışında ya da ikametsiz olarak Türkiye’de geçirdiği süre 6 ayı geçen yabancıların talepleri, dilimlik hesaplamaya geçilmeden olumsuz olarak sonuçlandırılır.
  • Sınır dışı etme işlemi uygulanan yabancıların, önceki ikamet izni süreleri, ikamet izin sürelerinin toplanmasında hesaba katılmaz.
  • Öğrenci ikamet izinlerinin yarısı dikkate alınır.
  • İnsani ikamet süreleri hesaplamada dikkate alınmaz.

Uzun Dönem İkamet İzni Belgeleri

  1. En az 6 ay geçerli pasaport veya yerine geçen belge
  2. 4 adet fotoğraf
  3. Önceki ikamet izin belgeleri ( asılları yoksa fotokopileri)
  4. Son 3 yıl içinde sosyal yardım almadığını gösteren e-imzalı/ imzalı ve kaşeli/mühürlü belge
  5. Kalınacak süre için yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olunduğuna dair e-imzalı/ imzalı belge
  6. Adli sicil kaydı
  7. Adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge (il/ilçe nüfus müdürlüklerinden alınacak e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belge)
  1. Olağanüstü durumlar, çocuğun yüksek yararı, geri gönderilme sürecinde, işlemlerin devamı süresince vb durumlarda insani ikamet izni verilir.

İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni ; İnsan ticareti mağdurları ile insan ticareti mağduru olabileceği yönünde kuvvetli kanaat oluşanlara, yaşadıklarının etkisinden kurtulabilmeleri ve yetkililerle işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla, 30 gün süreli insan ticareti mağduru ikamet izni, valilikler tarafından harçsız olarak verilir. Mağdurun bu süre zarfında rızası alınarak sığınma evinde veya destek merkezinde kalması ve destek programına katılması esastır.

Lost or Stolen Turkish Residence Permit Cards
business-coworkers-consulting-in-office.jpg

Çalışma İzni

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar, çalışmaya başlamadan önce yasal olarak izin almak zorundadır. Zorunlu olması durumunda, istisnai olarak, yetkili resmi kurumlara çalışmaya başlamadan önce bilgi vermek koşuluyla, çalışma süresi bir ayı geçmemek ve Bakanlık onayı alınmak suretiyle çalışma izni işe başladıktan sonrada alınabilir. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar için süreli, süresiz, bağımsız ve Turkuaz kart olmak üzere 4 çeşit çalışma izni vardır.

Yabancıya, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da kamu kurum veya kuruluşuna ait belirli bir işyerinde veya bunların aynı iş kolundaki işyerlerinde, belirli bir işte çalışmak şartıyla ilk başvuruda en çok bir yıl süreli çalışma izni verilir. Aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar çalışma izni verilir.

Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az altı yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma izni alabilirler. Süresiz çalışma izni olan yabancı, uzun dönem ikamet izninin sağladığı tüm haklardan yararlanır. Süresiz çalışma izni olan yabancı, özel kanunlardaki düzenlemeler hariç, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili mevzuat hükümlerine tabi olmak şartıyla, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanır. Süresiz çalışma izni olan yabancının seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı ile askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü yoktur.

Profesyonel meslek mensubu yabancılara, diğer kanunlarda belirtilen özel şartların sağlanması kaydıyla bağımsız çalışma izni verilebilir. Bağımsız çalışma izninin uluslararası iş gücü politikası doğrultusunda değerlendirilmesinde, yabancının; eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi, yabancı şirket ortağı ise sermaye payı ile Uluslararası İş gücü Politikası Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda Bakanlıkça belirlenecek diğer hususlar dikkate alınır. Bağımsız çalışma izni süreli olarak düzenlenir.

Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İş gücü Politikası Danışma Kurulu önerilerine göre değerlendirilen , akademik alanda uluslararası kabul görmüş çalışmaları bulunanlar ile bilim, sanayi ve teknolojide ülkemiz bakımından stratejik kabul edilen bir alanda öne çıkmış olanlar ya da ihracat, istihdam veya yatırım kapasitesi olarak ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan ya da sağlaması öngörülenler yabancılar için süresiz çalışma izni ve ikamet hakları sağlayan Turkuaz Kart verilir. Turkuaz Kart sahibi yabancının, mevzuat hükümlerine göre eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen belge verilir. Turkuaz Kart, ilk üç yılı geçiş süreci olmak kaydıyla verilir. Bakanlık, geçiş süreci içinde işveren veya yabancıdan yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi ve belge talep edebilir. Daha sonra süresiz olarak verilir.

  1. Çalışma izni talep edilen işyerinde her bir yabancı için en az 5 T.C. vatandaşının istihdamı zorunludur. Şirket ortağının yabancı olması ve çalışma izni talep etmesi durumunda 5 kişilik istihdam şartı, Bakanlıkça verilecek bir yıllık çalışma izninin son 6 ayı için aranır ve şirket ortağı yabancının, 40.000 TL’den az olmamak üzere sermaye payının en az yüzde 20 olması zorunludur.
  2. İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL veya brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması gerekmektedir.
  3. Ev hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ise, ilk 2 madde uygulanmayacaktır. Ev hizmetlerinde yaşlı, hasta ve çocuk bakımı dışında yabancılara çalışma izni verilmemektedir.
  1. İşveren ve yabancı tarafından imzalanmış iş sözleşmesi.
  2. Pasaport sureti.
  3. Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi sureti. Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılar ile Bakanlığımızın gerekli gördüğü mesleklerde çalışacak yabancılar için diploma zorunludur. Ev hizmetlerinde diploma ibrazı zorunlu olmayıp, bitirilen en son okula ilişkin beyan yeterlidir.
  4. Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi .
  5. Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu.

Yabancıya ve yabancı çalıştırmak isteyen işverene çalışma alanına bağlı olarak ek belgeler talep edilebilmektedir. Detaylı bilgi talebinde bulunan müşterilerimiz, bizimle iletişime geçilmesi durumunda ücretsiz olarak bilgilendirilecektir.

Başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücret tutarı dikkate alınmak suretiyle ödenecek ücretin, yabancının görev ve yetkinliği ile bağdaşır seviyede olması zorunludur.

  1. Üst düzey yöneticiler, pilotlar ve ön izin talebinde bulunan mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 6,5 katı,
  2. Birim veya şube müdürleri ile mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katı,
  3. Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler ile psikolog, fizyoterapist, müzisyen ve sahne sanatçısı unvanlarında çalışacak yabancılar için asgari ücretin 3 katı,
  4. Ev hizmetlerinde çalıştırılacak yabancılar için en az asgari ücret, yukarıda sayılanlar dışındaki diğer mesleklerde ( Satış elemanı, pazarlama-ihracat görevlisi gibi görevler ) çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı olması gerekmektedir.
  5. Turizm-Animasyon organizasyon firmalarında akrobat ve benzeri unvanlarda çalışacak yabancılar ile masör, masöz ve SPA terapisti gibi işlerde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 2 katı.

Aşağıda listede bulunanlar çalışma izni kriterlerine tabi değildir.  Fakat çalışabilmeleri için çalışma izni almaları zorunludur. Çalışma izin başvuruları, çalışma izin kriterlerine tabi olmadıklarını kanıtlayan resmi evrakların temini ile çalışma izinleri sonuçlandırılacaktır.

  • Anne, baba veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar,
  • En az üç yıl süreyle Türk vatandaşı ile evlilik birliği içinde yaşayan yabancılar,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı yabancılar,
  • Türk ve akraba toplulukları uygulamaları çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,
  • İnsani mülahazalar çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,
  • İnsan ticareti mağduru olarak ikamet izni verilmiş olan yabancılar,
  • Vatansız statüsünde ikamet izni verilmiş olan yabancılar.
  1. Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı personel, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı unvanı ile istihdam olunamaz, imzayla sanat icra edemez, bu unvanları kullanarak rey veremez ve imza da koyamaz.
  2. Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 3. maddesi gereğince Türkiye’de Avukatlık Mesleğini icra edemez.
  3. Bu Belge, 2527 sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş olup, ilgili meslek odasına üyelik kaydının yapılması halinde geçerlilik kazanacaktır.
  4. Bu belge, yabancı uyruklu pilot ve teknisyenlerin lisanslarını Türkiye’de geçerli kılan Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden alınacak Validasyon Belgesi ile birlikte geçerlidir.
  5. Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı, ilgili kanunlarla Türk Vatandaşlarına hasredilmiş bulunan meslek ve görevleri icra edemez.
  6. Bu belge ile çalışma izni verilen yabancı, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 2 nci maddesi uyarınca, Türkiye’de Eczacılık mesleğini icra edemez.
  7. Yabancı mühendis ve mimarlara verilen çalışma izni, 6235 sayılı TMMOB Kanununun 36 ncı maddesi uyarınca en geç bir ay içinde ilgili Oda’ya geçici üyelik kaydını yaptırmak/uzatmak koşuluyla geçerlilik kazanacaktır.
  8. İşbu belge ile çalışma izni verilen yabancı 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Kanununun 2 nci maddesi gereğince Türkiye’de veteriner hekimliği mesleğinin icra edemez.
  9. İşbu belge ile çalışma izni verilen yabancı şahıs 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca Türkiye’de diş hekimliği mesleğini icra edemez.
  10. İşbu belge ile çalışma izni verilen yabancı 815 sayılı Kabotaj Kanunu gereğince Türkiye karasuları dahilinde Kaptanlık mesleğini icra edemez.
  11. Çalışma izni uzatma başvurusunda bulunulurken; şirket ortağı sıfatı ile ulusal ekonomiye ve yerel iş gücünün istihdamına olan katkılarının kanıtlanması ve ulusal mevzuata ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunludur.
  12. Çalışma izni verilen şirket ortağı/sahibi yabancının işyerinde, her ay en az 5 (beş) Türk vatandaşı istihdamı zorunlu olup, ilk altı aylık sürede bu zorunluk aranılmamaktadır. Çalışma izin süresinin 7’inci ayından itibaren bu koşulun yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma izni uzatım talebi karşılanmayacaktır.
  13. İşbu Belge ile çalışma izni verilen yabancının, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71 inci maddesi ve bu maddeye dayalı olarak çıkartılan Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde çalıştırılmaları zorunlu olup, aksi durumun tespiti halinde gerekli yasal ve idari yaptırımlar uygulanacaktır.
  14. Sirk firmalarının Türkiye turnesinde bulunması halinde yabancı personel listesinin görev yapılacak il Emniyet makamlarına bilgilendirilmesi zorunludur.
  15. Çalışma İzin Belgesi, 4817 sayılı Kanunun 12’nci maddesi uyarınca yabancının akademik ve mesleki yeterliliklerinin tamamlanması için “ön izin” olarak verilmiştir.
document-with-financial-data.jpg
▬ Turcofic ▬

Need Headline

Uzun süreli oturma izni: 8 yıl ve üzeri sürede düzenli olarak Türkiye’de kalan ikametini yenileyen yabancılar için geçerli olan izindir. Aile İkamet İzni : Türk vatandaşlarının ve 5901 sayılı türk vatandaşlığı kanununun 28 inci maddesine uyan kişilerin

  • Yabancı eşine,
  • Ergin olmayan çocuklarına,
  • Bağımlı çocuğuna alınabilecek ikamet izin türüdür.

Öğrenci İkamet İzni : Türkiye’de lisans veya yüksek lisans yapacak yabancıların alacağı ikamet izin türüdür. Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunmak için, genellikle gelir belgesi, sağlık sigortası ve geçerli bir pasaport ile başvurduğunuz iznin türüne bağlı olarak diğer belgeleri sağlamanız gerekir. Türkiye’de oturma izni alma süreci ortalama 1-1,5 ay arasındadır. Profesyonel ve güvenilir hizmet için hemen iletişime geç destek al

We help you protect yourself against the risk of financial turbulence