Türkiye’de, vizesinin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden fazla kalmak isteyen yabancılar ikamet izni almak zorundadır. Yabancının durumuna göre 6 çeşit ikamet izni vardır.
Kısa Dönem İkamet İzni ; Aşağıda maddeler halinde çeşitleri belirtilen ve her defasında en fazla birer yıllık düzenlenen ikamet iznidir. Aşağıda sıralanan
Aşağıda maddeler halinde çeşitleri belirtilen ve her defasında en fazla birer yıllık düzenlenen ikamet iznidir. Aşağıda sıralanan maddelerin kapsamına giren yabancılar için kısa dönem ikamet izni talebinde bulunulacaktır.
1-Bilimsel araştırma amacıyla gelecek olan yabancılar
2-Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar
3-Ticari bağlantı veya iş kuracak olan yabancılar
4-Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar
5-Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecek olan yabancılar;
6-Turizm amaçlı kalacak yabancılar
7-Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılar
8- Adli veya idari makamların talep veya kararlarına bağlı olarak Türkiye’de kalması gereken yabancılar
9-Aile ikamet izni şartlarını kaybetmesi durumunda kısa dönem ikamet iznine geçirilecek olan yabancılar
10-Türkçe öğrenme kurslarına katılacak olan yabancılar
11-Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacak olan yabancılar
12-Türkiye’de yüksek öğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat eden yabancılar
13-Türkiye’de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu
14-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar,
Kısa Dönem İkamet İzni Belgeleri
Kısa dönem ikamet izninde, kalış nedenlerine bağlı olarak ilave belgeler talep edilebilmektedir.
Aile ikamet izni, destekleyicilere (TC vatandaşı ya da yabancı) bağlı olarak destekleyicilerin yabancı eşi, ergin olmayan yabancı çocuğu ile evlatlığı veya eşinin bağımlı ergin çocuğuna verilir.
Aile ikamet izni alabilmek için destekleyici de aranan şartlar ;
Aile ikamet izni alabilmek için yabancıda aranan şartlar ;
Not : Türkiye’de bulunan mülteciler ve ikincil koruma statüsü sahiplerinde, bazı şartlar aranmayabilir.
Aile İkamet İzni Belgeleri
Yabancıdan
Destekleyiciden
Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek yabancılar ile aile ikamet izni bulunmayan ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılar öğrenci ikamet izni almak zorundadır. Alınacak olan eğitimin türüne göre belgelere ilave evrak talep edilebilecektir. Detaylı bilgi talebinde bulunan müşterilerimiz, bizimle iletişime geçilmesi durumunda ücretsiz olarak bilgilendirilecektir.
Öğrenci İkamet İzni Belgeleri
Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl, ikamet izniyle kalmış olan yabancılar için süresiz ikamet izni verilebilir. Uzun dönem ikamet izni alabilmek için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir.
İkamette Kesinti Nedir, Kesintisiz İkamet Nasıl Hesaplanır ?
İkamette kesinti zorunlu kamu hizmeti, eğitim ve sağlık nedenleri hariç, yabancının yurt dışında kaldığı sürelere ve ikamet izni almadan Türkiye’de kaldığı sürelere denir.
İkamette kesinti hesaplamasında başvuru yapılan tarih dikkate alınarak geriye yönelik hesaplama yapılır.
Uzun Dönem İkamet İzni Belgeleri
Olağanüstü durumlar, çocuğun yüksek yararı, geri gönderilme sürecinde, işlemlerin devamı süresince vb durumlarda insani ikamet izni verilir.
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni ; İnsan ticareti mağdurları ile insan ticareti mağduru olabileceği yönünde kuvvetli kanaat oluşanlara, yaşadıklarının etkisinden kurtulabilmeleri ve yetkililerle işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla, 30 gün süreli insan ticareti mağduru ikamet izni, valilikler tarafından harçsız olarak verilir. Mağdurun bu süre zarfında rızası alınarak sığınma evinde veya destek merkezinde kalması ve destek programına katılması esastır.
Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar, çalışmaya başlamadan önce yasal olarak izin almak zorundadır. Zorunlu olması durumunda, istisnai olarak, yetkili resmi kurumlara çalışmaya başlamadan önce bilgi vermek koşuluyla, çalışma süresi bir ayı geçmemek ve Bakanlık onayı alınmak suretiyle çalışma izni işe başladıktan sonrada alınabilir. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar için süreli, süresiz, bağımsız ve Turkuaz kart olmak üzere 4 çeşit çalışma izni vardır.
Yabancıya, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da kamu kurum veya kuruluşuna ait belirli bir işyerinde veya bunların aynı iş kolundaki işyerlerinde, belirli bir işte çalışmak şartıyla ilk başvuruda en çok bir yıl süreli çalışma izni verilir. Aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar çalışma izni verilir.
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az altı yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma izni alabilirler. Süresiz çalışma izni olan yabancı, uzun dönem ikamet izninin sağladığı tüm haklardan yararlanır. Süresiz çalışma izni olan yabancı, özel kanunlardaki düzenlemeler hariç, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili mevzuat hükümlerine tabi olmak şartıyla, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanır. Süresiz çalışma izni olan yabancının seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı ile askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü yoktur.
Profesyonel meslek mensubu yabancılara, diğer kanunlarda belirtilen özel şartların sağlanması kaydıyla bağımsız çalışma izni verilebilir. Bağımsız çalışma izninin uluslararası iş gücü politikası doğrultusunda değerlendirilmesinde, yabancının; eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi, yabancı şirket ortağı ise sermaye payı ile Uluslararası İş gücü Politikası Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda Bakanlıkça belirlenecek diğer hususlar dikkate alınır. Bağımsız çalışma izni süreli olarak düzenlenir.
Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İş gücü Politikası Danışma Kurulu önerilerine göre değerlendirilen , akademik alanda uluslararası kabul görmüş çalışmaları bulunanlar ile bilim, sanayi ve teknolojide ülkemiz bakımından stratejik kabul edilen bir alanda öne çıkmış olanlar ya da ihracat, istihdam veya yatırım kapasitesi olarak ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan ya da sağlaması öngörülenler yabancılar için süresiz çalışma izni ve ikamet hakları sağlayan Turkuaz Kart verilir. Turkuaz Kart sahibi yabancının, mevzuat hükümlerine göre eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen belge verilir. Turkuaz Kart, ilk üç yılı geçiş süreci olmak kaydıyla verilir. Bakanlık, geçiş süreci içinde işveren veya yabancıdan yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi ve belge talep edebilir. Daha sonra süresiz olarak verilir.
Yabancıya ve yabancı çalıştırmak isteyen işverene çalışma alanına bağlı olarak ek belgeler talep edilebilmektedir. Detaylı bilgi talebinde bulunan müşterilerimiz, bizimle iletişime geçilmesi durumunda ücretsiz olarak bilgilendirilecektir.
Başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücret tutarı dikkate alınmak suretiyle ödenecek ücretin, yabancının görev ve yetkinliği ile bağdaşır seviyede olması zorunludur.
Aşağıda listede bulunanlar çalışma izni kriterlerine tabi değildir. Fakat çalışabilmeleri için çalışma izni almaları zorunludur. Çalışma izin başvuruları, çalışma izin kriterlerine tabi olmadıklarını kanıtlayan resmi evrakların temini ile çalışma izinleri sonuçlandırılacaktır.
Uzun süreli oturma izni: 8 yıl ve üzeri sürede düzenli olarak Türkiye’de kalan ikametini yenileyen yabancılar için geçerli olan izindir. Aile İkamet İzni : Türk vatandaşlarının ve 5901 sayılı türk vatandaşlığı kanununun 28 inci maddesine uyan kişilerin
Öğrenci İkamet İzni : Türkiye’de lisans veya yüksek lisans yapacak yabancıların alacağı ikamet izin türüdür. Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunmak için, genellikle gelir belgesi, sağlık sigortası ve geçerli bir pasaport ile başvurduğunuz iznin türüne bağlı olarak diğer belgeleri sağlamanız gerekir. Türkiye’de oturma izni alma süreci ortalama 1-1,5 ay arasındadır. Profesyonel ve güvenilir hizmet için hemen iletişime geç destek al
Yakuplu Mh Hürriyet Blv No:1 D:70 34524 Beylikdüzü/Istanbul
info@turcofis.com
+90 552 435 52 52
Yakuplu Mh Hürriyet Blv No:1, D:70 34524 Beylikdüzü/Istanbul
info@turcofis.com
Phone: +90 552 435 52 52
Copyright © 2020 Turcofis Consulting Services
WhatsApp us